Bulharsko – Pleven po tretie

Svoju letnú stáž som absolvoval v Plevene. Pobyt bol bilaterálny a trval od 28.júla do 24. Augusta. O tomto čase už majú študenti ( kontaktné osoby ) v Bulharsku po skúškach, mali čas venovať sa nám. Do Sofie som aj s priateľkou cestoval vlakom a odtiaľ sme cestovali autobusom do Plevenu. Na stanici nás vyzdvihla naša kontaktná osoba a zaviedla nás na internát. Našťastie sme boli v zrekonštruovanej časti internátu ☺ . V izbe bola posteľ, stôl, stolička a veľa skríň a samozrejme kúpelka so záchodom. Problém bol, že tam nebola kuchyňa a hlavne chladnička, a preto všetko čo sme si kúpili v obchode sme museli aj okamžite zjesť, lebo by sa to pokazilo. Druhý problém, hlavne pre dievčatá bol, že tam bolo veľa hmyzu ( švábi ) ☺ .

Centrum mesta bolo vzdialene asi 15 minút chôdze a blízko intráku bol malý obchod, kde sa dalo kúpiť skoro všetko potrebné. Bohužiaľ centrum mesta ( jedna z najkrajších častí Plevenu ) bolo rozbité, pretože ho rekonštruovali.

Ja a moja priateľka sme boli na oddelení chirurgie. Toto oddelenie bolo v jednej z dvoch nemocníc, do ktorých umiestňujú zahraničných študentov. Naša nemocnica bola vzdialená asi 10 minút chôdze. Dalo by sa povedať, že sa v mnohom podobala slovenským nemocniciam. Začínali sme asi okolo 8:30 ( na ranné sedenia sme nechodili lebo tam hovorili iba po bulharsky ). Celkovo úroveň angličtiny u väčšiny doktorov aj študentov bola veľmi nízka ale našťastie sme natrafili na oddelenie, kde to nebolo až také zlé a celkom bez problémov sme sa dorozumeli ( preto odporúčam vybrať si chirurgické oddelenie ). Na oddelení sme každý deň vydeli množstvo operácii a to, nielen v oblasti všeobecnej chirurgie, ale aj cievnej, detskej a urologickej chirurgie. Dá sa povedať, že ak ste chceli niečo robiť ( čo bolo vo vašich silách a schopnostiach ) tak vás to aj nechali urobiť. Ku príkladu nás nechali asistovať pri operáciach, naučili nás robiť šiť stehy, obväzovať rany, zavádzať kanyly, katétre, sondy … . Väčšina pacientov boli rómovia, takže preto im to nevadilo ☺ ( samozrejme všetko sme robili pod lekárskym dohľadom ). Zvyčajne sme končili okolo 12:30.

Pleven je malé mesto, kde mestské centrum bývalo najkrajšou časťou s fontánami, parkami, záhradami, atd , ale už nie je. V meste je veľa skvelých reštaurácii, kde sa najete za výhodné ceny. Bulharská kuchýňa je pestrá ( hlavne zelenina a mliečne výrobky ) a veľmi chutná a ja odporúčam vyskúšať šalaty, ktoré sú vynikajúce. Cez víkendy pre nás prichystali vždy niaky program. Druhý víkend sme boli na pobreží čierneho mora blízko Nesebaru. Tretí víkend sme boli v historických mestách Veliko Tarnovo a Gabrovo. Odporúčam navštíviť, lebo sú veľmi zaujímavé. Mimo víkendov bol každý deň poobede niaky program ( hlavne parky a kúpaliská ). Aj tak sme nakoniec skončili v krčme ☺.

Ak by som to mal zhrnúť, tak táto stáž mi pomohla zlepšiť moje praktické schopnosti, stretol som veľa zaujímavých ľudí z rôznych krajín, zažil skvelý program pripravený bulharmi a nakoniec mal možnosť spoznať krásnu krajinu neďaleko Slovenska. Odporúčam aj ostatným.

to top