Chorvátsko – Rijeka po prvé

V Chorvátsku som už bola niekoľkokrát ako turista. Vždy sa mi tam veľmi páčilo a práve to bolo hlavným dôvodom, prečo som sa preňho rozhodla opäť. Išli sme tam spolu so spolužiažkou.

Vybrali sme si vlakovú dopravu. Prečo? Bolo to najlacnejšie a stále pohodlnejšie ako autobusom. Lístky nás vyšli okolo 115eur – spiatočný lístok.

Keď sme prišli do Rijeky, na vlakovej stanici nás už čakali naše kontaktné osoby, s ktorými sme išli spolu na intrák, kde nás ubytovali. Na druhý deň sme išli spolu do nemocnice KBC Sušak, zaviedli nás na oddelenie za naším supervízorom, s ktorým sme sa následne zoznámili. Ako oddelenie sme si pôvodne vybrali všeobecnú chirurgiu, ale kedže už nemali voľné miesta, ponúkli nám traumatológiu, čo bolo to najlepšie, čo sa mohlo stať. Každé ráno sme mali sedenie, potom vizitu a následne sme mohli ísť na ambulanciu alebo na operačku. Ambulancie boli štyri, operáčné sály boli spojené so sálami pre torakovaskulárnu chirurgiu, urológiu, neurochirurgiu a kardiochirurgiu. Či sme sa rozhodli pre operačku alebo ambulancie, nikdy sme sa nenudili. Na sálach nás púšťali na každú operáciu, stačilo sa opýtať. Všetci boli veľmi milí a ochotní, vždy nám vysvetlili čo sa robí, prečo sa to robí. Lepší kolektív si človek nemôže priať.

Stravu sme mali v nemocnici dvakrát denne: obed a večera. Jedlo bolo dosť jednotvárné, často príliš mastné a dávali dosť veľké porcie. Čo sa mne osobne nepáčilo, že sme každý deň dostávali dvakrát mäso a tú istú polievku za celý mesiac. My sme boli také prežraté, že potom sme už prestali chodiť na večeru. Cestoviny a múčniky v nemocnici veľmi nečakajte.

Sociálny program sme mali bohatý. Mali sme welcome party, navštívili sme Plitvické jazerá,
prehliadka Rijeky, Istrie, párty na Zrće beach ϑ, ďalej štvordňový zájazd do Splitu a Dubrovníka a goodbyeparty. Okrem toho my sme sa vybrali ešte do Triestu-Taliansko a niektorý z nás až do Benátok či do Ljubljany. Všetci boli veľmi priateľskí a starostliví.

Kúpať sme sa chodili na okolité pláže, kde sme sa v pohode dostali mhd, čo sme mali zadarmo, pretože na začiatku sme dostali ,,električenku ́ ́ – karta na mhd. Veľa príležitostí sme nemali, nakoľko nám počasie neprialo. Odporúčam si pozrieť Opatiju, aj samotné mesto aj pláže + veľa kultúrneho vyžitia. Z tunajších pláží sa mi najviac páčila Kostrena.

Každému odporúčam túto krajinu, síce Rijeka ako mesto je veľmi škaredé a špinavé, ale tí ľudia vám to vynahradia. Stojí to za to 🙂

to top