Izrael – Tel Aviv po druhé

Ako miesto svojej letnej stáže som si vybrala Izrael. Vždy ma to lákalo skôr na východ a Izrael bol v mojom rebríčku miest, ktoré chcem navštíviť, takže keď sa mi naskytla príležitosť, neváhala som ani chvíľu. Vybrala som si júl a umiestnili ma do Tel Avivu, do nemocnice Sheba – najväčšej v Izraeli na všeobecnú chirurgiu.

Priletela som o jeden deň skôr, prvú noc som strávila v hosteli, kde som však stretla chalana, ktorý tiež prišiel na stáž. Ďalšie ráno sme spolu vyrazili na intrák a do nemocnice. Najprv sme išli do kancelárie, kde nás už čakala milá pani. Tá nám dala mapku areálu (Sheba je obrovský komlex, kde je všetko pokope), papier, ktorý sme mali odovzdať sekretárke nášho tútora, papier na prevzatie plášťa, vizitky, jedálnych lístkov. Následne sme šli za pani, ktorá mala na starosti ubytovanie. Ona nám dala kľúče a zaviedla nás do našich izieb.

Ubytovaní sme boli na intrákoch. Izby boli dvojky, bola tam kúpeľňa, veľká chladička s mrazničkou a každá izba mala klimatizáciu, čo bolo naozaj pri tých horúčavách nevyhnutné. Mali sme tam prichystané posteľné prádlo aj uterák. Musím však povedať, že na intrák sme sa chodili len osprchovať a vyspať.

Jedlo sme mali zabezpečené v nemocnici raz denne počas pracovných dní, teda v Izraeli od nedele do štvrtka. Pri jedle sa však naskytol menší problém, keďže nám povedali, že si musíme lístky kúpiť za svoje peniaze. Všetci sme však boli v tom, že jedlo už budeme mať v cene. Vysvetlili nám, že si to teraz kúpime a peniaze nám vrátia na konci pobytu. Jedlo však musím pochváliť. Od rána sme sa vždy tešili na obed. Za stravný lístok sme si mohli zobrať čokoľvek a koľko sme chceli. Vždy boli na výber mäsité jedlá, ryby, zeleninové jedlá, dve polievky, arabský chlieb, veľa príloh, šalátov, čerstvej zeleniny, chleba, koláčov a nápojov.

V nemocnici som bola na všeobecnej chirurgii a tam sa mi veľmi nepáčilo. Celkovo sa veľmi o chirurgiu nezaujímam, ale oddelenie všeobecnej chirurgie bolo dosť zlé. Predo mnou tam bol jeden Nemec, ktorý po týždni odišiel a so mnou tam bola Dánka, ktorá sa po dvoch dňoch rozhodla ísť na kardiochirurgiu aj keď jej za to nepodpísali handbook. Lekár, ktorý bol za mňa zodpovedný sa špecializoval na prsníky a každý druhý deň som k nemu chodila na kliniku do ambulancie. Každý deň boli sedenia, ale v hebrejčine, takže som nerozumela nič. Na operačkách sme videli zopár zaujímavých operácii, ale neasistovali sme. Ja som sa uchádzala skôr o internistické smery, ale umiestnili ma na chirurgiu. Mne sa tam síce nepáčilo, ale nevylučujem, že niekomu by to vyhovovalo. Nemocnica však bola krásna, obrovská, moderná. Keď som tam prvý krát prišla padla mi sánka, že aj takto môže vyzerať zdravotníctvo. Izrael je krajinou, kde je zdravotníctvo na vysokej úrovni.

Sociálny program pozostával z výletu do Jeruzalema, dvojdňového výletu na juh – Ramon kráter, púšť Negev, Mŕtve more, Masada, kibuc; výlet na sever – Nazaret, Galilejské jazero; international party v klube na pláži a rozlúčková party. Ja som sa zúčastnila každej akcie a bola som spokojná. Nie vždy to síce bolo na 100%, ale chápem, že nie je jednoduché to zorganizovať a snažili sa nám ukázať čo najviac vecí a miest. Som rada, že som si zaplatila za všetky výlety, pretože to stálo za to. Každému to vrelo odporúčam.

Môj celkový dojem z krajiny je perfektný. Izrael je nádherná krajina, spoznala som tam kopec úžasných ľudí a verím, že sa tam jedného dňa vrátim. Ako stážisti sme mali skvelú partiu a stále sme v kontakte. Aj napriek tomu, že som tam prišla v čase, kedy začali nepokoje, cítila som sa bezpečne. Niekoľko stážistov odišlo domov, lebo sa trocha báli, ale nebolo to nič hrozné. Každopádne to bol nový zážitok, keď počúvate sirény a viete, že sa musíte dostať najlepšie niekam do krytu a chvíľu na to začujete explózie, ale ich systém protivzdušnej ochrany fungoval naozaj dobre. Izrael každému odporúčam, aj keď je to veľmi drahá krajina. Ľudia sú tam veľmi milí a priateľskí, pláže sú krásne, jedlo je úžasné a silno návykové a je tam veľa nádherných miest, ktoré sa oplatí navštíviť.

to top