Bosnia and Herzegovina – Mostar 2015

Od 03. – 28. augusta 2015 som sa zúčastnila stáže v Bosne a Hercegovine v meste Mostar. Nebol pre mňa primárnou voľbou, ale moje očakávanie to predčilo.

Možnosti dopravy je viacero:

a.)  bus cez Chorvátsko následne lokálnou dopravou do Mostaru zo Splitu, prípadne inej prímorskej destinácie (Makarska, Podgorica a pod.)

b.) vlak s prestupom v Záhrebe, alebo Splite

c.) lietadlom z Viedne do Sarajeva a vlakom do Mostaru  – čo bola aj moja voľba a výhodou bolo, že som navštívila  mesto Sarajevo a pozrela si jeho pamiatky.

Mostar je hlavne historické mesto a kultúrne mesto. Je multikultúrneho charakteru s vysokou náboženskou toleranciou. Celý čas som sa tam cítila bezpečne a ani žiaden problém s utečencami  tam nie je. 🙂

S ubytovaním som bola spokojná. Prvé dva týždne sme bývali na internátoch. Ale na koniec augusta sme sa presťahovali na byt, ktorý bol komfortný a taktiež blízko nemocnice.

Strava bola dobrá. Populárne je ich čevapi, alebo čevapčiči, pleskavica, kebab. Čo mne sa páčilo boli pekárničky na každom rohu s čerstvým pečivom otvorené  non – stop.

Víkendové programy nám vymýšlali naše CP. Jedným z nich bol rafting, ktorý sa naozaj vydaril a výlety v okolí ako Medžugoria, Blagaj (dervish house), Kravice (vodopády) a pochopiteľne more (lacná alternatíva je busom, t.j. 15 KM – konvertibilná marka, odchádza zo stanice o 6.30, 7.30 ste na hranici a 8.30 na Makárskej) …takže paráda.

V nemocnici bolo super, po odbornej aj ľudskej stránke. Jazyková bariéra žiadna, všetci komunikujú v angličtine. Videla som toho veľa dokonca sa vyskytli aj zaujímavé prípady, takže opäť spokojnosť.

Každému odporúčam! Mne dal tento mesiac veľa zážitkov, nových skúseností a v neposlednom rade kamarátstiev…

img_20150807_153708img_20150809_165503img-20150831-wa0002

to top