France – Marseille 2015

Moja prvá asociácia pri slove Marseille? No predsa slávna séria filmov Taxík. Takže som bol hneď plný nadšenia! Ale začnem pekne od začiatku.

Tretie najväčšie mesto Francúzska má veľa čo ponúknuť. Francúzska riviéra má svoje čaro.
Je to naozaj malebné mesto, plné pamiatok, ktorého turistickou dominantou je prístav s katedrálou nad ním. Ale čo je dôležitejšie ako katedrála je veľká hromada pláží. Pieskové, štrkové, úzke aj široké. Aké len chcete.  Okolie mesta je nabité zaujímavosťami. Národný park Calanque sú zálivy a zátoky s vysokými vápencovými stenami. Ostrov If s hradom strážiaci mesto, alebo Frioul s pevnosťou (Ten názov doteraz neviem vysloviť). Na tieto vám stačí aj MHD. Lacným autobusom do Aix en Provence a Cassis. Ak si požičiate auto odporúčam Arles, Aigues- Mortes, pláže pri Le Grau-de-Roi, ornitologickú stanicu v národnom parku Camarque, Nime aqueduct.
Univerzita v Marseille preplatila incomerom: Električenku na mesiac, 72 hodinový vstup do všetkých múzeí v meste, 34€ týždenne na stravu.
Budete bývať v byte niekoho z francúzskych medikov, ktorý odišiel na stáž. 80% jednoizbák a SAMI!!!
Takže rovno kupujte letenky aj kamošom a frajerkám.
Social program bol obstojný J, ale odporúčam zobrať jeden víkend auto a ísť pozrieť krajinu. Na západ od Marseille nepíšem, čo treba vidieť, tam som nešiel, ale známe je Monako, Nice a dedinky okolo, či St. Tropez.
Električenka: Treba mať kópiu ISIC a občianskeho z oboch strán, a farebnú fotku hlavy a ramien, bez úsmevu a pokrývok hlavy rozmerov asi 3×4 cm. Lepšie mať keď odchádzate z SK, ušetríte si tam behačky. ALE! Odporúčam prepravovať sa na biku. Metro nie je klimatizované a potrebujete často prestupovať. Bike je rýchlejší, a fúka tam! Po celom meste je plno miest na požičanie a vrátenie a prvá pol hodina požičania je zadarmo.
Nemocnica: Je tam teplo. Určite si neberte plášť. Biele nohavice a blúza, čo najtenšie. Ja som bol na chirurgií ruky. Operačka bola úžasná :). Ale nečakajte, že Vás pustia rezať a šiť ako v Turecku alebo Albánsku. Sem tam môžete zašiť kožu. Veľa výkonov nemôžu robiť ani INTERNS (pojem pre neatestovaných doktorov). Takže Vás nepustia ešte k menej veciam. Ale pýtajte sa na všetko a stále! Potom povolia viac. Režim bol voľnejší, takže nerobili vedu ak som zaspal, alebo išiel na výlet. Papiere, ktoré Vám treba na podpis riešte čo najskôr, lebo cez leto sú samé dovolenky. Nemocnice sú krásnučné, novučké, voňavučké. Radosť tam byť.
Peniaze: Pripravte sa nato, že Francúzsko je veľmi drahá krajina!
Slovo na záver, hmm. Stáž bola úžasná! Spoznal som naozaj super ľudí. Marseille určite odporúčam. Kvôli teplu a cenám dávam 8/10.

20150702_16030520150708_17133220150710_13003520150724_183455

to top