Portugal – Lisabon

Moja stáž v portugalskej Brage v júli 2015 bola super, bola plná zážitkov, party, nových ľudí, spoznávania kultúry, cestovania a nie až tak veľa stážovania. Asi tri týždne pred mojim odchodom som napisála svojej contact person, ktorá mi odpísala, síce nie veľmi ochotne a milo, ale na všetko čo som sa jej opýtala.

Letela som do Porta  odkiaľ som išla takým žltým autobusíkom Getbus-om do Bragy na autobusovú stanicu. Pick-up nemali miestni veľmi  vyriešený, v Portugalsku sa veľmi po anglicky nedohovoríte a tak po dvoch hodinách čakania, prišla po mňa portugalská medička a vzala na ma na intráky. Cestou sme sa zastavili na železničnej stanici vybaviť mi čosi ako električenku-tvrdili, že to bude trvať 3 dni, trvalo to týždeň (Portugalsko je čarovné a plné čakania). Prišli sme na intrák, ktorý nevyzeral zle, bola to  v podstate študentská rezidencia, kúpeľne spoločné, kuchynka pozostávajúca z dvoch mikrovlniek a umývadla, so zákazom varenia. Na izbe boli dve postele, moja spolubývajúca bola Portugalka, ktorá po prvom dni išla na prázdniny domov. Jediný problém bol, že všetci nás varovali, že je tam nebezpečné susedstvo, že nemáme sami nikam chodiť, máme si dávať pozor atď.

Do nemocnice sme cestovali autobusom, trvalo to okolo 30 minút, prvé ráno nás tam čakal ďalší Portugalec, ktorý nás povodil na oddelenia, náhodne zastavil nejakých doktorov a s nimi nás nechal. Ja som skončila na oddelení plastickej chirurgie, kde som aj mala (nie všetci sa dostali tam, kam mali, no dalo sa s nimi dohodnúť a prehodiť sa potom). Môj doktor bol pôvodom z Brazílie, jeho angličtina nebola idealná pre výučbu, ale rukami nohami sme sa dorozumeli, aj keď z medicínskeho hľadiska som veľa nového nenaučila, ani veľa nového nevidela. Bol, ale veľmi milý a dalo sa s ním dohodnúť, keď sme napríklad potrebovali deň voľna kvôli cestovaniu.

Social program bol bohatý, Braga nebola asi nikoho prvou voľbou a contact persons si toho boli vedomí, preto sa veľmi snažili a organizovali nám rôzne výlety. Aj vďaka tomu sme precestovali takmer celé Portugalsko. Prvý víkend sme precestovali sever, konkrétne Viana do Castelo kde som sa prvýkrát kúpala v studenom atlantickom oceáne, Ponte de Lima, Geres (národný park s vodopádmi, ku ktorým sme skákali po mokrých kameňoch a kúpali sme sa pod nimi, prekročili sme portugalsko- španielsku hranicu- Galicia).

Počas týždňa sme išli do blízkej dedinky Guimaraes, na historickú poznávačku. Druhý víkend som strávila s mojou portugalskou kamarátkou, u jej rodičov v Porte, kde som mala možnosť naplno si užiť pravú portugalskú kultúru portugalskej rodiny.  Pochodili sme Porto, kúpali sme opäť v oceáne, chodili sme po portských viniciach, ochutnali veľa rôznych druhov portského vína a videla mnoho kostolov s ich tradičnými azulejos (také tie kachličky).

Cez týždeň sme navštívili krásnu dedinku Aveiro, kde sme si užili krásnu pláž, farebné domčeky a tradičné sladkosti, ktoré má každý región iné. Tretí víkend sme sa zúčastnili národného programu v Lisabone, čo organizačne bola katastrofa, stále sme len čakali na niečo, čo ani neprišlo, tak po ôsmych hodinách čakania a videnia ničoho sme sa odpojili a išli sme objavovať Lisabon sami.

Posledný víkend sme išli na najlepší  výlet za celý mesiac a to na juh do Algarve, kde majú tie najkrajšie pláže, výhľady, počasie, oceán. Je to zároveň aj najturistickejšia oblasť, preto sme mali možnosť ísť na rôzne plavby, kanajkovať sa po oceánnych jaskyniach, sledovať západ slnka pri majáku a pomaly sa lúčiť s Portugalskom.

Portugalci sú veľmi pyšní na svoje jedlo, o ktorom vedia krásne rozprávať a oplatí sa ho ochutnať, ale väčšinou stačí raz. Typická sladkosť je pre nich pasta del nata, ktoré chutia ozaj výborne a ešte lepšie sú s nutellou. Za národné jedlo považujú bacalhau, čo je celkom smradľavá rybka, ktorú pripravujú na tisíc spôsobov (vraj- ja som videla a ochutnala dva spôsoby). Druhým národným jedlom je francesinha, čo je sendvič plnený štyrmi rôznymi druhmi mäsa, klobásou, salámou v troch poschodiach, poliaty roztopeným syrom, na ktorom je vajíčko a celé je to zaliate akousi paradjkovou omáčkou. Všeobecne veľmi nejedia zeleninu, sladkostí majú veľa a mäso majú radi každého druhu pripravené akokoľvek a najlepšie zmiešané s ďaľším mäsom.

abn

to top